e-mail form

e-mail form

Αν θέλετε να σας στέλνουμε με e-mail τις πιο καλές από τις Photo του αρχείου μας και τα πιο ενδιαφέροντα άρθρα μας στείλτε μας την παρακάτω φόρμα.
* Required




Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Διαλύουν την ομάδα ΔΙΑΣ!

Θύμα της οικονομικής κρίσης αλλά και των εσωτερικών ανταγωνισμών και ερίδων και η ομάδα ΔΙΑΣ.

Μετά τις «δάφνες» της αναμφισβήτητης επιτυχίας της, η ομάδα ΔΙΑΣ «βλέπει» το διαθέσιμο προσωπικό να μειώνεται διαρκώς σε σημείο που πλέον δεν... είναι δυνατή η πραγματοποίηση του αρχικού σχεδιασμού. Παράλληλα, αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν με την υλικοτεχνική υποδομή που θα έπρεπε να είχε διατεθεί στο προσωπικό της.
Όπως δημοσιεύει η Real News, από τον Απρίλιο του 2010, οπότε και ξεκίνησε ουσιαστικά η λειτουργία της, το προσωπικό έχει μειωθεί περίπου στο 40%.
Συγκεκριμένα, από τους 2.136 αστυνομικούς που εντάχθηκαν στην ομάδα ΔΙΑΣ της Αττικής, σήμερα περιπολούν μόλις 1.300 οι οποίοι αδυνατούν να καλύψουν τις περιοχές ευθύνης τους κατά τον αρχικό σχεδιασμό.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, από τους 600 ειδικούς φρουρούς που είχαν προσληφθεί επί υπουργίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με σκοπό να καλύψουν τις ανάγκες της συγκεκριμένης υπηρεσίας, μόνο οι 50 θα ενταχθούν σε αυτή καθώς οι υπόλοιποι θα τοποθετηθούν σε αστυνομικά τμήματα.
Οξύτατα προβλήματα, όμως, αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ και με τον εξοπλισμό τους. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα δεν τους έχουν δοθεί αδιάβροχα και κατάλληλες μπότες με αποτέλεσμα να έχουν ουσιαστικά περάσει το χειμώνα πάνω στις μοτοσικλέτες τους χωρίς την απαραίτητη προστασία.
Την ίδια ώρα, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι αστυνομικοί της υπηρεσίας, βήμα-βήμα εκφυλίζεται ο ρόλος τους για την πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας, καθώς -εκτός των άλλων- χρησιμοποιούνται και για τη συνοδεία ποδοσφαιρικών ομάδων ή ακόμη και για ελέγχους συναγερμών, αποσπώντας τους έτσι από το βασικό τους ρόλο.
Τα στοιχεία για το έργο που επιτελεί η ομάδα ΔΙΑΣ είναι αδιάψευστος μάρτυρας της πολύτιμης προσφοράς της: 
 
Από τον Απρίλιο του 2010 μέχρι τις αρχές του Φεβρουαρίου έχει πραγματοποιήσει 820.150 ελέγχους οχημάτων και ατόμων, 35.000 προσαγωγές υπόπτων και 1.500 συλλήψεις για ληστείες και κλοπές. Μα πάνω απ’ όλα, έχει επιδείξει αυταπάρνηση και αυτοθυσία, η οποία δυστυχώς επισφραγίστηκε με το χειρότερο τρόπο: το θάνατο των δύο παλικαριών στη συμπλοκή του Ρέντη…

Συνήθως  όμως  έτσι  γίνεται σ'αυτή  την χώρα, αν  κατά  λάθος  φτιάξουμε  κάτι  καλό  αμέσως  μετά  φροντίζουμε  να  το  ακυρώσουμε.

Αυτή χορέυει μπροστά στη Webcam αλλά...


Απαιχτος ο τύπος δεν συμφωνείτε ? ....


Κυριακή 3 Απριλίου 2011

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ¨"ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ"


 ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ

Στο σπίτι του Μητσοτάκη μαγειρεύτηκε η αποστασία


 

Στο σπίτι του Μητσοτάκη μαγειρεύτηκε η Αποστασία
Τι ειπώθηκε σε δείπνο τον Ιούνιο του ΄65 για τον Γ. Παπανδρέου, την κόντρα του με το παλάτι, τον Ανδρέα, το Κυπριακό…
Έγκλημα εκ προμελέτης ήταν η Αποστασία. Το αποδεικνύει απόρρητη έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου καταγράφεται σειρά συναντήσεων Αμερικανού διπλωμάτη με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και την «κλίκα του», αρκετές εβδομάδας πριν από την πτώση της κυβέρνησης Γεωργίου Παπανδρέου. Ο Αμερικανός επισκέπτης, στο υπόμνημά του, θεωρεί «ολοφάνερο» ότι ο Μητσοτάκης εμφανιζόταν ως «καλύτερη εναλλακτική λύση για τη θέση του Πρωθυπουργού».

Το απόρρητο υπόμνημα- με ημερομηνία 28 Ιουνίου 1965- που αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ», καταρρίπτει πλήρως τους ισχυρισμούς Μητσοτάκη ότι δεν είχε καμία εμπλοκή στην κρίση που οδήγησε σε παραίτηση τον Γεώργιο Παπανδρέου αλλά αναμείχθηκε μετά στις κυβερνήσεις των Αποστατών. Αποκαλυπτικό είναι το υπόμνημα και για το Κυπριακό. Στη συνάντηση με τον Αμερικανό, ο Μητσοτάκης τάσσεται αναφανδόν υπέρ του Σχεδίου Άτσεσον, το οποίο, κατά την άποψή του, έπρεπε να επιβληθεί στον Μακάριο ακόμη και με πραξικόπημα!Υπενθυμίζουμε εν τάχει τα γεγονότα. Στο τέλος Ιουνίου του 1965, η κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου είναι σε τροχιά σύγκρουσης με το Παλάτι. Ο «γέρος της Δημοκρατίας» προωθεί την αντικατάσταση του αρχηγού ΓΕΣ. Όμως ο στρατηγός Γεννηματάς- που έχει παίξει ενεργό ρόλο στη «βία και νοθεία» των εκλογών του 1961- είναι ο τοποτηρητής στο στράτευμα των Ανακτόρων που αντιδρούν. Αντίθετος είναι και ο υπουργός Άμυνας Πέτρος Γαρουφαλιάς, επίσης άνθρωπος του Παλατιού. Ο Παπανδρέου επιμένει και ζητά ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει, ενώ στήνεται σκηνικό κρίσης.
 
Το δείπνο.  
Μέσα σε αυτή την ταραγμένη ατμόσφαιρα, τέσσερις επώνυμοι Έλληνες κι ένας Αμερικανός διπλωμάτης δειπνούν μαζί. Το ξέρουμε γιατί ο τελευταίος συνέταξε μνημόνιο για τη συνάντηση αυτή, με ημερομηνία 28 Ιουνίου 1965, κι ένα αντίγραφο υποβάλλεται προς τον Ρίτσαρντ Μπάραμ, υπεύθυνο Ελληνικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα.

Οικοδεσπότης στο τραπέζι είναι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, υπουργός Οικονομικών τότε της κυβέρνησης Παπανδρέου. Το δείπνο γίνεται, άλλωστε, στο σπίτι του. Συνδαιτυμόνες, πέραν του Αμερικανού διπλωμάτη, είναι ο Πάνος Κόκκας, εκδότης της εφημερίδας «Ελευθερία», ο Γιάννης Τσουδερός, βουλευτής Κρήτης της Ένωσης Κέντρου και ο υποδιευθυντής του ΙΚΑ Νίκος Δεληπέτρος.

Η βραδιά είναι πλούσια σε εκμυστηρεύσεις και αποκαλύψεις.

Η κουβέντα ξεκινά από τον στρατηγό Γεννηματά και μετά περνά στον Ανδρέα Παπανδρέου, με τον οποίο έχει εμμονή ο Μητσοτάκης. Κάποια στιγμή αστειευόμενος λέει πως η καλύτερη ιδέα θα ήταν να τον στείλουν στο εξωτερικό. Ιδιαίτερα απαξιωτικός εμφανίζεται ο Μητσοτάκης για τον Γεώργιο Παπανδρέου.
 

Το Κυπριακό.
Το «Υπόμνημα Συζήτησης» είναι, σύμφωνα με τη διαβάθμιση των διπλωματικών απορρήτων, «εμπιστευτικού χαρακτήρα- ομάδας 3». Υποβαθμίζεται ανά 12 χρόνια, αλλά δεν αποχαρακτηρίζεται αυτόματα. Θα χρειαστεί να περάσουν σαράντα τέσσερα ολόκληρα χρόνια για να έρθει στη δημοσιότητα από «ΤΑ ΝΕΑ». Η ανάγνωσή του φωτίζει μια σκοτεινή πτυχή της νεώτερης πολιτικής Ιστορίας.


Ο Κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει υποστηρικτής του σχεδίου Άτσεσον, που έριχνε τον σπόρο της διχοτόμησης της Κύπρου, και φέρεται να προτείνει ακόμη και πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου
πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Απάντηση Μητσοτάκη
Με επιστολή που έστειλε στα “Νέα” ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αρνείται ότι πρότεινε στον αμερικανικό παράγοντα την ανατροπή του Μακαρίου με πραξικόπημα, αν ο πρόεδρος της Κύπρου απέρριπτε σχέδιο για την επίλυση του Κυπριακού.

Η εφημερίδα είχε δημοσιεύσει το Σάββατο το παραπάνω άγνωστο ντοκουμέντο-μνημόνιο του Ρίτσαρντ Μπάραμ, Αμερικανού διπλωμάτη και υπεύθυνου των ελληνικών υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ την περίοδο 1965-67. Στο έγγραφο περιγράφεται συζήτηση σε δείπνο, στην διάρκεια του οποίου ο κ. Μητσοτάκης, τότε υπουργός της κυβέρνησης Παπανδρέου, εμφανίζεται να λέει για το Κυπριακό:

“Το Σχέδιο Αcheson είναι η καλύτερη λύση· είναι πολύ καλύτερη από την παραχώρηση ελληνικού εδάφους, που καμία ελληνική κυβέρνηση θα ήταν έτοιμη να προτείνει. Όταν ρωτήθηκε σχετικά με την αποδοχή του Μακάριου για τη λύση τύπου Αcheson, ο Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι θα μπορούσε και θα έπρεπε να επιβληθεί επί του Μακαρίου, με πραξικόπημα, αν χρειαστεί.”

Η επιστολή του κ. Μητσοτάκη έχει ως εξής:
«Σχετικά με το δημοσίευμα της εφημερίδος σας, του περασμένου Σαββατοκύριακου, 11-12 Ιουλίου, υπό τον εντυπωσιακό δισέλιδο τίτλο “Στο σπίτι του Μητσοτάκη μαγειρεύτηκε η Αποστασία”, έχω να πω τα εξής:

Διάβασα και εγώ, με ιδιαίτερη προσοχή και πολύ ενδιαφέρον, σε φωτοαντίγραφο το αμερικανικό έγγραφο, στο οποίο ο συντάκτης σας κ. Δ. Μητρόπουλος στηρίζεται για να βγάλει τα συμπεράσματά του. Το Ίδρυμα “Ανδρέας Παπανδρέου” είχε την καλοσύνη να το θέσει στη διάθεσή μου, μόλις του το ζήτησα. Είναι ένα από τα πολλά αμερικανικά έγγραφα της περιόδου εκείνης, τα οποία εδόθησαν στη δημοσιότητα μετά την πάροδο της τριακονταετίας. Από τους ιστορικούς θα εκτιμηθεί και αυτό, μαζί με όλα τα άλλα, κατ΄ αξίαν. Θεωρώ όμως χρήσιμο για να μπορεί να γίνει, έστω και μετά σχεδόν μισό αιώνα, μια νηφάλια και πολιτισμένη συζήτηση για την ανήσυχο εκείνη περίοδο να επισημάνω τα εξής:

1 Από το έγγραφο βγαίνει έντονη η αγωνία μας, που τη συμμερίζονταν όλες οι πτέρυγες της Ε.Κ., ενώπιον της απειλούμενης ρήξης Γεωργίου Παπανδρέου και Στέμματος. Από τίποτα όμως δεν προκύπτει ότι “εμαγειρεύετο Αποστασία”. Το αντίθετο μάλιστα.
Σήμερα είναι πλέον αδιαμφισβήτητο και γενικώς παραδεκτό ότι διαφωνήσαμε με τον Γεώργιο Παπανδρέου γιατί επιμέναμε να παραμείνει στην εξουσία και να βρεθεί αξιοπρεπής διέξοδος της διαφοράς του με τον βασιλιά, σχετικά με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Αγωνιστήκαμε με πάθος να τον κρατήσουμε στην εξουσία, ενώ αυτός, δυστυχώς, και για τον τόπο και για την Ε.Κ., τελικά προέκρινε τη ρήξη.

2 Ήμουν πράγματι υποστηρικτής του σχεδίου Αcheson. Να θυμηθούμε ότι η κυβέρνηση της Ε.Κ. με τον Γ. Παπανδρέου είχε επανέλθει στην πολιτική της ένωσης και ότι είχε φθάσει σε πλήρη ρήξη και διακοπή σχέσεων με τον Μακάριο. Το σχέδιο Αcheson το εισηγήθηκε θερμά ο Γ. Παπανδρέου στο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο το δέχθηκε ομόφωνα με ενθουσιασμό και χειροκροτήματα.

Το σχέδιο Αcheson προέβλεπε ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα με αντάλλαγμα τη χερσόνησο της Καρπασίας. Ήμουν επίσης υποστηρικτής της ακόμη καλύτερης λύσης που προέβλεπε το μνημόνιο Τούμπα- Τσακλαγιαγκίλ, λύση που εγώ διαπραγματεύτηκα, η οποία προέβλεπε ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, με αντάλλαγμα την αγγλική βάση της Δεκέλειας, που και σήμερα αποτελεί έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου και θα εδίδετο στην Τουρκία. Και στις δύο περιπτώσεις γνωρίζαμε ότι θα αντιμετωπίζαμε άρνηση του Μακάριου και θα έπρεπε να κάνουμε κάθε προσπάθεια να τον πείσουμε.

Προσωπικά όμως, πραξικόπημα εναντίον του, εγώ τουλάχιστον, ποτέ ούτε διανοήθηκα. Άλλωστε οι σχέσεις μου με τον Μακάριο ήσαν εξαίρετες και ποτέ δεν διαταράχθηκαν. Υπήρξα εκείνος που αποκατέστησα τις σχέσεις Ελλάδος- Κύπρου, μετά τη μεταπολίτευση, επί κυβερνήσεως Σ. Στεφανόπουλου και διατήρησα επαφή μαζί του και στην εξορία, επί δικτατορίας. Τότε μάλιστα, μας προσκάλεσε επίμονα, εμένα και τον Πάνο Κόκκα να πάμε στην Κύπρο, πρόσκληση που δεν δεχθήκαμε για να μην τον βάλουμε σε μπελάδες με την Χούντα.

Πιστεύω ακράδαντα ότι ο πρόωρος θάνατός του ήταν τραγωδία και για την Κύπρο και για τον Ελληνισμό. Απεδείχθη ότι ήταν ο μόνος που θα μπορούσε να δώσει λύση στο μεγάλο μας εθνικό θέμα, κάτι που δυστυχώς οι διάδοχοί του δεν κατόρθωσαν μέχρι και σήμερα». 


 ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ
Επιστρέφουν στο κράτος τα αρχαία της συλλογής Μητσοτάκη








Μπορεί ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης να δώρισε τη συλλογή του στο ελληνικό κράτος, εκείνο όμως χρειαζόταν, έστω και τυπικά, να αποφασίσει εάν την αποδέχεται. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, με απόφασή του στις 25 Απριλίου, προέβη στην αποδοχή της δωρεάς.

Η πολύ σημαντική συλλογή της οικογένειας Μητσοτάκη απέκτησε στέγη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων. Αρχικώς στο μουσείο εκτίθεται το ένα τρίτο της συλλογής και τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποίησε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος στις 2 Δεκεμβρίου. Ολοκληρωμένη η συλλογή θα εκτεθεί μόνιμα, μόλις ανεγερθεί το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στη Χαλεπά Χανίων.


 
Αμέσως μετά την αποδοχή της δωρεάς από το ΚΑΣ, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δήλωσε: «Θέλω να εκφράσω τη χαρά μου, γιατί η συλλογή μας γίνεται κτήμα του λαού των Χανίων και της Κρήτης. Τη συλλογή αυτή τη δημιουργήσαμε η γυναίκα μου και εγώ με αγάπη και θυσίες, αλλά και με κόπο και θυσίες. Δεν μπορώ να αποκρύψω ότι μας στοίχισε η συλλογή και πολλές πικρίες, γιατί δεχτήκαμε τελείως αδικαιολόγητες επιθέσεις, αλλά κλείνει αυτή η δυσάρεστη σελίδα της ελληνικής πολιτικής ζωής.»

Η συλλογή περιλαμβάνει 1.062 αρχαία αντικείμενα, τα οποία χρονολογούνται από το τέλος της 4ης χιλιετίας π.Χ. μέχρι τον 3ο αιώνα μ.Χ. Το μεγαλύτερο μέρος της προέρχεται από την Κρήτη και έχει εξακριβωθεί ότι πολλά από τα αντικείμενα προέρχονται από λαθρανασκαφές του 1979 - 1980 στην περιοχή της Μονής Οδηγήτριας.


"Θέλω να εκφράσω τη χαρά μου, γιατί η συλλογή μας γίνεται κτήμα του λαού των Χανίων και της Κρήτης"


 ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ


( ΕΙΣΑΓΩΓΗ )
Η ιστορία της κινητής τηλεφωνίας


Η περιπέτεια της κινητής τηλεφωνίας ξεκίνησε αμέσως μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με τις πρώτες προσπάθειες των Σουηδών, Φιλανδών και Αμερικανών. Όμως, ως ληξιαρχική πράξη γέννησής της θεωρείται η 3η Απριλίου 1973.
Ήταν ένα μουντό ανοιξιάτικο πρωινό στη Νέα Υόρκη. Ο δόκτωρ Μάρτιν Κούπερ της «Μοτορόλα», περπατώντας σ' ένα δρόμο της αμερικάνικης μεγαλούπολης ήξερε ότι έγραφε ιστορία. Στα δυο του χέρια κρατούσε μια συσκευή που έμοιαζε με φορητό ασύρματο. Είχε ύψος 25 εκατοστά και βάρος 900 γραμμάρια. Ήταν το πρώτο σύγχρονο κινητό τηλέφωνο με τον κωδικό MotorolaDynaTAC. Σχημάτισε τον αριθμό του βασικού ανταγωνιστή του, Τζόελ ΄Ενγκελ, που δούλευε για λογαριασμό της Bell Labs.
«Γεια σου Τζο, σου μιλάω από ένα αληθινό κινητό τηλέφωνο» του είπε. «Παρότι δεν είχαμε τις καλύτερες των σχέσεων, μου συμπεριφέρθηκε πολύ ευγενικά», δήλωσε χρόνια αργότερα ο Κούπερ σε μια συνέντευξή του. Η Bell πήρε τη ρεβάνς το 1978, κατασκευάζοντας το πρώτο δοκιμαστικό δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, που ήταν αναγκαίο για την εξέλιξη και την εμπορική εκμετάλλευση του κινητού.
Το πρώτο αυτοματοποιημένο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας λειτούργησε στις αρχές της δεκαετίας του '80 στη Σκανδιναβία. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '80 τα κινητά τηλέφωνα ήταν ογκώδη για να μεταφέρονται στην τσέπη κι έτσι ήταν εγκατεστημένα κυρίως σε αυτοκίνητα. Το πρώτο κινητό που έλαβε άδεια έγκρισης ήταν το μοντέλο της «Μοτορόλα» DynaTAC8000X. Υπήρξε η ναυαρχίδα των λεγόμενων κινητών πρώτης γενιάς (1G).
Στην αρχή της δεκαετίας του '90 άρχισε η απογείωση των κινητών τηλεφώνων, με την ψηφιοποίηση δικτύων (GSM) και συσκευών. Τα κινητά έγιναν μικρότερα (100-200 γραμμάρια), χωρούσαν στην παλάμη και έμπαιναν έστω και με δυσκολία στην τσέπη του χρήστη τους. Περάσαμε έτσι στα κινητά της δεύτερης γενιάς (2G), που παρείχαν και άλλες ευκολίες, όπως την αποστολή σύντομων γραπτών μηνυμάτων (SMS) και τη λήψη φωτογραφιών.

Στις αρχές του 21ου αιώνα ήλθαν τα κινητά τρίτης γενιάς (3G), με τις απεριόριστες δυνατότητες των πολυμέσων. Σήμερα, η διείσδυση του κινητού τηλεφώνου στον πλανήτη ξεπερνά το 30%, με αλματώδη άνοδο στις φτωχές χώρες του πλανήτη και κυρίως στην Αφρική. Η φιλανδική εταιρεία Nokia, με μερίδιο αγοράς 36%, κατέχει την πρώτη θέση στις πωλήσεις κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως.

Μητσοτάκης & Κινητή  τηλεφωνία

Στην Ελλάδα η κινητή τηλεφωνία έκανε την εμφάνισή της το 1992, με την προκήρυξη διαγωνισμού από την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τη χορήγηση δύο αδειών. Ο αποκλεισμός του ΟΤΕ από τη διαδικασία αδειοδότησης προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών κατά της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση αντέτεινε την αφερεγγυότητα του οργανισμού (καθυστερήσεις στις συνδέσεις σταθερών τηλεφώνων που έφθανε και τα 15 χρόνια, Υπόθεση Τόμπρα κ.ά.), αλλά και τα οικονομικά οφέλη, που θα είχε από τη χορήγηση των αδειών σε ιδιωτικές εταιρείες. 

Τελικά, οι δύο άδειες κατακυρώθηκαν στην Panafon (νυν Vodafone), πολυμετοχική εταιρεία με επικεφαλής την αγγλική Vodafone, και στην ιταλική Telestet (νυν TIM).

H ΤΙΜ ξεκίνησε την εμπορική της εκμετάλλευση στις 29 Ιουνίου 1993 και η Panafon την 1η Ιουλίου του ίδιου χρόνου. Η Cosmote, συμφερόντων ΟΤΕ, ήταν o τρίτος παίκτης της αγοράς (Ιανουάριος 1998) και η Q, εταιρεία του ομίλου Φέσσα, ο τέταρτος (19 Ιουνίου 2002). H Q στη συνέχεια εξαγοράσθηκε από την TIM (Ιανουάριος 2006) κι έτσι σήμερα δραστηριοποιούνται τρεις εταιρείες, ΤΙΜ, Vodafone και Cosmote, που είναι η ηγέτιδα στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας.
Τους πρώτους μήνες του 1993 τα κινητά τηλέφωνα λειτουργούσαν μόνο στην Αττική και τα νησιά του Σαρωνικού. Το κόστος ήταν απαγορευτικό για τους πολλούς. 
Οι συσκευές στοίχιζαν από 700-1400€, το τέλος ενεργοποίησης 85€, το μηνιαίο πάγιο 40€ και το λεπτό ομιλίας 0,25€. Έτσι, μόνο 1000 ήταν οι συνδρομητές τις πρώτες μέρες του Ιουλίου.

Οι εκτιμήσεις των «ειδικών» έκαναν λόγο για 200.000 συνδρομητές μέσα σε μια δεκαετία. Απέτυχαν παταγωδώς στις προβλέψεις τους. 13 χρόνια μετά, λειτουργούσαν στη χώρα μας 13.551.000 συσκευές (Δεκέμβριος 2006), που καλύπτουν το 120,5% του ελληνικού πληθυσμού, γεγονός που κατατάσσει την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως σε αναλογία πληθυσμού και κινητών τηλεφώνων.


ΜΗΤΣΟΤΑΚΕΪΚΟ ΚΑΙ SIEMENS


ΨΩΝΙΑ ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΡΙΑΚΟ

Τιμολόγια για τρεις Μητσοτάκηδες στη «Ζίμενς»

Της ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ

Βαριά είναι η σκιά της Siemens, που πλέον πέφτει και σε πολιτικό τζάκι. Στην οικογένεια Μητσοτάκη, που διάλεξε ως προμηθευτή εξοπλισμού τη Siemens, ψώνισε με δόσεις, έκανε προφορικούς διακανονισμούς, όμως όλα τα παραστατικά βρέθηκαν στο παραλογιστήριο, που τηρούνταν στο γραφείο του «κοινωνικά γνωστού» Μιχάλη Χριστοφοράκου (διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας μέχρι τις 15/12/2007).

Τα high-tech ψώνια του βουλευτή της Β' Αθηνών Κυριάκου Μητσοτάκη άρχισαν τον Ιούνιο του 2007, μεσούντος του σκανδάλου των δωροδοκιών και της διαφθοράς, αλλά και των ανακρίσεων στο Μόναχο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέλαβε στα νέα του γραφεία (συνάμα και εκλογικό κέντρο αργότερα) εξοπλισμό από τη Siemens, που μπορεί να «σηκώσει» 500 χρήστες. Υπολογιστές από τη ναυαρχίδα των προϊόντων Siemens, τηλεφωνικό κέντρο μεσαίας επιχείρησης κ.ά., που με την εγκατάστασή τους κοστολογήθηκαν σε 137.000 ευρώ.

Ο εξοπλισμός έπρεπε να πληρωθεί σε 30 ή σε 60 ημέρες (όπως γράφουν τα παραστατικά της Siemens, της Fujitsu-Siemens, της Anadelta και της Cosmonet). Οι δύο τελευταίες τα τιμολόγια επ' ονόματι του Κ. Μητσοτάκη τα έστειλαν στο γραφείο του κ. Χριστοφοράκου και ο βουλευτής τις εμφανίζει ως υπεργολάβους της εταιρείας για να αιτιολογήσει την παράδοξη διαδρομή τους.




Την κοινωνική του γνωριμία με τον Μιχ. Χριστοφοράκο επικαλείται ο Κυρ. Μητσοτάκης για τον διακανονισμό της οφειλής
 Οι δύο καταθέσεις
Η ιστορία των τιμολογίων είναι σκοτεινή, όμως φωτίστηκε «μερικώς» μετά τις καταθέσεις των δύο υπαλλήλων της εταιρείας, του υπεύθυνου του λογιστηρίου Κ. Μικέ και της κυρίας Αικατερίνης Τσακάλου-Οικονομάκου, ιδιαιτέρας γραμματέως του Μ. Χριστοφοράκου.
 Και οι δυο τους εκλήθησαν από τον εισαγγελέα Π. Αθανασίου μετά το δημοσίευμα της «Ε» (24/5) που αναφερόταν σε περίεργες πληρωμές τιμολογίων, σε «χορηγίες» κ.ά. που είχαν κατατεθεί στην Debevoise-Plimpton, την εταιρεία που πραγματοποιεί τον εσωτερικό έλεγχο στη Siemens.

Οι εσωτερικές καταθέσεις των Μικέ και Τσακάλου είχαν κρατηθεί κρυφές, αν και κρίθηκαν πολύτιμες από τη Siemens, που τις ενέταξε στο πρόγραμμα εταιρικής αμνηστίας και φυσικά οι καυτοί φάκελοι με τα ύποπτα τιμολόγια δεν παραδόθηκαν από τη Siemens στη Δικαιοσύνη.
Τα φακέλωσε
Ο εσωτερικός έλεγχος της Siemens είχε εντοπίσει και τα τιμολόγια Μητσοτάκη και τα είχε «φακελώσει» μαζί με όλα τα ύποπτα παραστατικά που βρέθηκαν στο «λογιστήριο» του Μ. Χριστοφοράκου.

Οι δύο υπάλληλοι της Siemens κατέθεσαν στον εισαγγελέα στις 29/5, όμως φαίνεται πως δεν γράφτηκαν όλα όσα αυτοί αφηγήθηκαν. Ο κ. Αθανασίου την επομένη (30/5) πήγε στη Siemens, δίχως όμως να πάρει από κει τους καυτούς φακέλους. Μετά την επίσκεψή του εκδηλώθηκε επιδημία διαβουλεύσεων με τον εισαγγελέα Εφετών Γ. Κολιοκώστα (προϊστάμενος) αλλά και με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά.

Τη Δευτέρα (2 Ιουνίου) ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να εξοφλήσει το τελευταίο τιμολόγιο (43.850,17 ευρώ ) μέσω επιταγής από την Alpha Bank προς τη «Siemens Εταιρικές Τηλεπικοινωνίες».
Την ίδια μέρα η κ. Τσακάλου κατέθεσε εκ νέου στον αρμόδιο εισαγγελέα και την επομένη ο κ. Μικές παρέδωσε τα τιμολόγια Μητσοτάκη. Και οι δύο συμπληρωματικές καταθέσεις μένουν μυστικές.
Συσκότιση
Αίφνης η δικογραφία σφραγίστηκε, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάστηκαν ως μάρτυρες οι εκτός Siemens εκδότες τιμολογίων (υπεύθυνος της COMCONET κ.ά.).

Με απροκάλυπτο τρόπο κάποιοι επέλεξαν τη συσκότιση και τη διαχείριση των τιμολογίων πολιτικών προσώπων, ίσως για να δοθεί ο χρόνος για τακτοποιήσεις άλλων σοβαρότερων ζητημάτων, όπως «δωρεών» ή εξευτελιστικών αποστολών οικοσκευών σε μέλη του Κοινοβουλίου!
Στη Siemens πάντως έχει πέσει τρόμος κι ασκούνται πιέσεις, ενώ από το εσωτερικό κάποιοι λένε πως η υπόθεση Μητσοτάκη είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Επίσης, από το εσωτερικό της εταιρείας υποστηρίζεται ότι προ μηνών έγινε απόπειρα, ενώ ο κ. Χριστοφοράκος ήταν στη θέση του, κάποια απ' αυτά τα τιμολόγια να εμφανιστούν ως ενδοεταιρική συναλλαγή και να πληρωθούν από τη Fujitsu-Siemens. Ομως υπήρξε σθεναρή αντίδραση του διευθύνοντος συμβούλου της που φέρεται να επέστρεψε τα μαϊμού-τιμολόγια, τα οποία στη συνέχεια ακυρώθηκαν.
Ενα μήνα μετά
Ετσι, ένα μήνα μετά την απομάκρυνση του Μ. Χριστοφοράκου από τη Siemens ο Κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται να πληρώνει τις οφειλές του (από τις 14-1 μέχρι τις 21-3), ενώ τη Δευτέρα έγινε και η τελευταία εξόφληση, μετά τα δημοσιεύματα στην «Ε» για χορηγίες σε πολιτικό τζάκι...
Ο Κ. Μητσοτάκης  στο Mega ανέφερε ότι γνωρίζεται με τον κ. Χριστοφοράκο της Siemens.

Η αλήθεια είναι ότι η οικογένεια Μητσοτάκη διατηρεί παλαιόθεν ισχυρούς δεσμούς με τον Μ. Χριστοφοράκο, ο οποίος άλλωστε δίδει και το «παρών» σε όλες τις χαρές της οικογένειας (γάμοι, βαφτίσεις, δεξιώσεις κ.ά.).
Ο βουλευτής της Β' Αθηνών δήλωσε ότι δεν έχει γραπτή συμφωνία με τη Siemens για τη μεγάλη αγορά, ούτε γραπτό τον διακανονισμό. Ολα έγιναν προφορικά με τον κ. Χριστοφοράκο και οι εξοφλήσεις άρχισαν μόλις αυτός έφυγε.








Κατερίνα Μητσοτάκη

Κι άλλοι δύο

Η Siemens, όπως φαίνεται από τα παραστατικά, είναι η αγαπημένη της οικογένειας Μητσοτάκη, η οποία, όπως ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης, διακρίνεται για την αξιοπιστία των προϊόντων της.

Αλλο μέλος της οικογένειας Μητσοτάκη, η Αικατερίνη (μεσίτης, όπως γράφουν τα τιμολόγια), από τον Απρίλιο του 2007 είχε κάνει και αυτή τις αγορές της. Αγόρασε μικρό τηλεφωνικό κέντρο, καλωδιώσεις και μάλιστα ανέλαβε τη δέσμευση να πληρώνει τη Siemens για να αναλάβει η ίδια την ανακύκλωση του εξοπλισμού, όταν έρθει εκείνη η... οικολογική ώρα. Ηταν αξίας 2.607 ευρώ και το πλήρωσε στις 8/5/2007.







Ντόρα Μπακογιάννη




































Ετερος όμως συνεργάτης της υπουργού Εξωτερικών Ν. Μπακογιάννη, ο Λεωνίδας Δραγουμάνος... ξέχασε να πληρώσει και τα τιμολόγια έμειναν αμανάτι στους φακέλους του Μ. Χριστοφοράκου.

Ο Λ. Δραγουμάνος, που χθες παραιτήθηκε επισήμως από το υπουργείο και δεν αποκλείεται να απεπέμφθη επειδή άφησε χρέος 7.200 ευρώ, προτίμησε να πάρει επίσης τηλεφωνικό κέντρο Siemens.

Αυτό έχει εγκατασταθεί στο πολιτικό γραφείο της Ντόρας Μπακογιάννη, βερεσέ. Αύριο ίσως να εξοφληθεί, μετά τις αποκαλύψεις...


Αντιδράσεις
Πάντως, χθες πολλοί βουλευτές αμφισβητούσαν πολλά. Τα φαρμακερότερα βέλη ήταν εξ οικείων. Κάποιοι έθεσαν το ερώτημα και για το αν είναι ακριβείς οι εκλογικές δαπάνες που ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ως υποψήφιος της Β' Αθηνών.

Τόσα τηλέφωνα και τόσα κομπιούτερ μήπως πήγαν στα εκλογικά κέντρα, και δεν δηλώθηκαν, διερωτώνται.

Υπερτηλεφωνικό κέντρο, 30 υπολογιστές, υπερτηλεφωνητής, 65 τηλέφωνα, κάρτες...

Εξοπλισμό που θα έκαναν μια μεσαία επιχείρηση να κοκκινίσει από τη ζήλεια της εμφανίζεται να προμηθεύτηκε το καλοκαίρι του 2007 ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Siemens.

Από τα σχετικά τιμολόγια πώλησης, αυτό που ξεχωρίζει είναι το HiPath 3800, ένα από τα νεότερης γενιάς τηλεφωνικά κέντρα της γερμανικής εταιρείας. Η ίδια η Siemens επισημαίνει πως το HiPath 3800 μπορεί να υποστηρίξει ώς και 500 χρήστες και ότι «είναι ιδανικό για επιχειρήσεις που αναπτύσσονται». Φαίνεται, όμως, πως το προϊόν-ναυαρχίδα έχει φίλους και... στα πολιτικά γραφεία.

Πηγαίνοντας για λίγο σε μια άλλη εταιρεία, τη Fujitsu Siemens, διαπιστώνουμε πως ήταν ο προμηθευτής του βουλευτή της Ν.Δ. στον τομέα των υπολογιστών. Συνολικά διατέθηκαν 30 υπολογιστές, με ισάριθμες οθόνες των 19 ιντσών, μερικοί εκτυπωτές και κάποια πρόσθετα εξαρτήματα (όπως σκληροί δίσκοι).

Επιστρέφοντας στη Siemens και τα τιμολόγιά της, ο βουλευτής της Ν.Δ. εμφανίζεται να αποφάσισε την αναβάθμιση ενός μικρότερου κέντρου, του HiPath 3350, προκειμένου να υποστηρίζεται η λειτουργία του αυτόματου τηλεφωνητή. Τα τηλεφωνικά κέντρα αυτής της υπο-οικογένειας της Siemens εξυπηρετούν ταυτόχρονα ώς και 20 χρήστες και η χρήση τους είναι εκτενής σε μικρού μεγέθους επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τα τιμολόγια, ο βουλευτής προμηθεύτηκε επίσης σημαντικό αριθμό ηλεκτρονικών καρτών HG 1500 που, όπως αναφέρει στο σχετικό της φυλλάδιο η Siemens, «προσφέρουν δυνατότητες χρήσης πολυμέσων σε μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις». Σημειώνεται πως όταν οι Ευρωπαίοι χρησιμοποιούν τον όρο «μεσαία» αναφέρονται σε επιχειρήσεις που για τα ελληνικά δεδομένα είναι είτε μεγάλες είτε πολύ μεγάλες.

Αν και μετά τα πολύπλοκα κέντρα και τις πλακέτες οι απλές τηλεφωνικές συσκευές μοιάζουν με παιχνιδάκια για μικρά παιδιά, αξίζει να σημειωθεί πως η Siemens προμήθευσε τον βουλευτή της Ν.Δ. με... 65 τηλέφωνα Euroset 5020.

Πρόκειται για ενσύρματα τηλέφωνα γραφείου, που «έχουν σχεδιαστεί για να αντεπεξέρχονται ακόμα και στις πιο απαιτητικές συνθήκες», όπως λέει η εταιρεία. Υποστηρίζουν ανοιχτή ακρόαση, χρήση ακουστικών (hands-free) και δυνατότητα αναγνώρισης κλήσης, αν βέβαια παρέχεται η σχετική δυνατότητα από το τηλεφωνικό κέντρο. Υστερα από όλα αυτά μία απορία μένει: πόσοι άνθρωποι δουλεύουν στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη;

ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΜΟΥΡΗΣ

Παραιτήθηκε συνεργάτης της Ντόρας επειδή «αμέλησε να πληρώσει»

Υπήρξε και μια παράπλευρη απώλεια αργά το βράδυ. Παραιτήθηκε για λόγους ευθιξίας ο στενός συνεργάτης της Ντόρας Μπακογιάννη Λεωνίδας Δραγουμάνος, διότι αγόρασε το περασμένο καλοκαίρι ένα τηλεφωνικό κέντρο από τη «Ζίμενς» για το πολιτικό της γραφείο, αξίας 7.200 ευρώ, αλλά «αμέλησε να το πληρώσει», όπως ο ίδιος είπε και το έκανε μόλις τις τελευταίες ημέρες που ξέσπασε το σκάνδαλο. Ηταν κομματικό στέλεχος της Ντόρας Μπακογιάννη, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ και του κόμματος, συνεργάτης της στον δήμο και τελευταία στο βουλευτικό της γραφείο. Ηταν ατυχής όλος ο χειρισμός. Εκοψε το τιμολόγιο στο όνομά του και σε διεύθυνση του Κολωνακίου όπου στεγαζόταν εκείνη την περίοδο που έκανε την παραγγελία στη «Ζίμενς», χωρίς να αναφέρει για ποιον προορίζεται το τηλεφωνικό κέντρο. Στενοί συνεργάτες της υπουργού Εξωτερικών υποστήριξαν ότι η ίδια δεν είχε ασχοληθεί με το θέμα, μόλις όμως χθες έμαθε τις λεπτομέρειες, έκανε δεκτή την παραίτηση του συνεργάτη της.

«Ζήτησα μία διευκόλυνση, εξόφλησα όλα τα τιμολόγια»

Αργά το απόγευμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «σε απάντηση φημών που τον εμπλέκουν σε υπόθεση προμήθειας εξοπλισμού από την εταιρεία Siemens», έκανε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Το καλοκαίρι του 2007 συμφώνησα με την εταιρεία Siemens την προμήθεια του συστήματος ηλεκτρονικού εξοπλισμού και τηλεφωνικού κέντρου του καινούργιου μου γραφείου. Αναλυτικά, προμηθεύτηκα από την εταιρεία και από συνεργάτες / υπεργολάβους της τον ακόλουθο εξοπλισμό:

-Fujitsu Siemens ηλεκτρονικούς υπολογιστές, εκτυπωτές και άλλα ηλεκτρονικά ήδη αξίας 40.248,25 ευρώ.

-Δημητρακόπουλος ANADELTA (υπεργολάβος Siemens): καλωδιώσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό και υπηρεσίες αξίας 16.400,58 ευρώ.

-Comconet Ltd (υπεργολάβος Siemens): ηλεκτρολογική εγκατάσταση, καλωδίωση, οργάνωση computer room και υπηρεσίες αξίας 36.628,20 ευρώ.

-Siemens: εγκατάσταση τηλεφωνικού κέντρου αξίας 43.850,17 ευρώ.

Ζήτησα από την εταιρεία, όπως εξάλλου είναι ο κανόνας για μία τέτοια αγορά, μια διευκόλυνση πληρωμής έτσι ώστε όλα τα τιμολόγια να εξοφληθούν εντός ενός έτους από την προμήθεια του εξοπλισμού. Είναι προφανές, αλλά στην παρούσα συγκυρία χρειάζεται να το επαναλάβω, ότι όλα τα τιμολόγια εκδόθηκαν στο όνομά μου.
Τα τρία πρώτα τιμολόγια αξίας 93.277,03 εξοφλήθηκαν πλήρως από 14/1/2008 μέχρι 21/3/2008, ενώ το τελευταίο τιμολόγιο εξοφλήθηκε πλήρως στις 2/6/2008. Οι αποδείξεις εισπράξεως και τα τραπεζικά καταθετήρια αποδεικνύουν πλήρως τον ισχυρισμό μου και είναι στη διάθεση του καθενός.

Θα ζητήσω αύριο συνάντηση με τον αρμόδιο εισαγγελέα για να του καταθέσω όλα τα σχετικά παραστατικά. Δεν θα επιτρέψω να συνδεθεί το όνομά μου και η μέχρι σήμερα πολιτική μου διαδρομή σε μία υπόθεση με πολλές σκοτεινές πλευρές. Ελπίζω σύντομα η υπόθεση της Siemens να επανατοποθετηθεί στη σωστή της βάση».

ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΤΟΝ ΚΑΛΥΠΤΕΙ, ΚΑΘΩΣ ΥΙΟΘΕΤΕΙ ΤΙΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΤΟΥ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΟΤΙ «ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ ΜΕ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ»

Αιχμές Κυριάκου και για βουλευτές άλλων κομμάτων

Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΟΡΑΗ

Ηλεκτροσόκ στην κυβέρνηση προκάλεσε η δημοσιοποίηση τιμολογίων που αποδεικνύουν συναλλαγές δεκάδων χιλιάδων ευρώ του βουλευτή της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τη Ζίμενς και άλλων δύο με μικρά ποσά που αφορούσαν αγορά εξοπλισμού για το πολιτικό γραφείο της Ντόρας Μπακογιάννη στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και το μεσιτικό γραφείο της αδελφής των δύο πολιτικών Κατερίνας Μητσοτάκη στο Κολωνάκι.

























«Θα ζητήσω συνάντηση με τον αρμόδιο εισαγγελέα για να του καταθέσω όλα τα παραστατικά», αναφέρει ο Κυρ. Μητσοτάκης


«Μαύρο χρήμα με τιμολόγια δεν υπάρχει» ήταν το επιχείρημα το οποίο επικαλέστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και υιοθέτησε το Μαξίμου για να τον καλύψει. Κυβερνητικοί κύκλοι χαρακτήρισαν «επαρκείς» τις εξηγήσεις του και τόνισαν ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα».

«Δεν εισέπραξα ούτε μια χορηγία, ούτε μια δραχμή, παρ' ότι είχα και μια προσωπική σχέση και όλα τα έχω εξοφλήσει», δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης. «Δεν κλήθηκα από τον εισαγγελέα να απαντήσω γι' αυτό και θα πάω μόνος μου. Μακάρι να κάνουν το ίδιο και άλλοι για τους οποίους κυκλοφορούν αντίστοιχες φήμες και είναι και από άλλα κόμματα».
Αναταραχή
Οι χθεσινές εξελίξεις προκάλεσαν μεγάλη αναταραχή στο στρατόπεδο της Ν.Δ.:

 Φέρνει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, διότι ενώ δαιμονοποιούσε τη Νεολαία του ΠΑΣΟΚ για τα 15.000 ευρώ χορηγία που είχε πάρει από τη Ζίμενς για τη διοργάνωση διεθνούς φεστιβάλ το 2003, όταν η εταιρεία ήταν αθώα, βρέθηκε η ίδια να καλείται να δώσει εξηγήσεις για τα τιμολόγια, που φέρουν το όνομα του πρώτου σε σταυρούς βουλευτή της, Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι συγκεκριμένες συναλλαγές έγιναν το καλοκαίρι του 2007 όταν βρίσκονταν στο ζενίθ οι έρευνες στο Μόναχο για το μαύρο χρήμα της Ζίμενς και γινόταν λόγος και για πολιτικό χρήμα που αφορούσε την Ελλάδα.

 Προκαλεί πολιτική ζημιά στον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και αφήνει σκιές γενικά πάνω από την οικογένεια Μητσοτάκη που διατηρούσε στενές σχέσεις με τον Μ. Χριστοφοράκο, το πρώην αφεντικό της Ζίμενς και πρωταγωνιστή στην υπόθεση του μαύρου χρήματος. Ο βουλευτής υποστήριξε ότι αποπλήρωσε όλες τις οφειλές του στη Ζίμενς έστω και με καθυστέρηση. Το έκανε όμως μετά την καρατόμηση του Μ. Χριστοφοράκου στις 15/12/2007 και αυτό είναι ένα σημείο με ερωτηματικό.

 «Από ποιους;»
Το ερώτημα που πλανάται στην κυβέρνηση είναι «γιατί και από ποιους βρίσκεται στο στόχαστρο η οικογένεια Μητσοτάκη». Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αποκαλύψεις και θα αφορούν και άλλες πολιτικές οικογένειες και πρόσωπα και από τα δύο μεγάλα κόμματα.

«Τελείως άδικα συνδέεται το όνομά μου με μαύρα Ταμεία και μαύρες πληρωμές» τόνιζε στις συνεντεύξεις που έδωσε χθες ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Αν κάποιος θέλει να κάνει τέτοιου είδους διευκόλυνση σε έναν πολιτικό, είναι διαφορετικοί οι τρόποι, δεν εμφανίζεται το όνομά του στα τιμολόγια. Αλλο να πλανάται μια κατηγορία διότι καθυστέρησα να αποπληρώσω ένα τιμολόγιο λόγω του διακανονισμού που είχε γίνει και άλλο να εμπλέκομαι με μαύρα Ταμεία. Δηλαδή, εγώ είμαι η πραγματική ουσία της υπόθεσης της "Ζίμενς";» αναρωτήθηκε.
Παραδέχτηκε την κοινωνική γνωριμία που είχε επί χρόνια με το πρώην αφεντικό της «Ζίμενς» Μ. Χριστοφοράκο και υποστήριξε ότι δεν υπέγραψε χαρτί διακανονισμού, που συνηθίζεται σε ανάλογες περιπτώσεις έκδοσης τιμολογίων και αποπληρωμής τους, ακριβώς λόγω της άνεσης που του έδινε η συγκεκριμένη σχέση.

«Προμηθεύτηκα έναν πάρα πολύ καλό εξοπλισμό, επέλεξα έναν αξιόπιστο προμηθευτή και έκανα έναν διακανονισμό, όπως είχα δικαίωμα να κάνω για αγορές αυτού του ύψους», τόνισε. «Ηταν δαπάνες ενός πολιτικού, που όταν αγόραζε τον συγκεκριμένο εξοπλισμό δεν είχε ιδέα για το τι θα επακολουθούσε στη "Ζίμενς"».
«Δεν έχω ιδέα»
Στο ερώτημα πώς βρέθηκαν τα τιμολόγια που τον αφορούσαν στα παραταμεία της «Ζίμενς» απάντησε ότι δεν έχει ιδέα πώς αρχειοθετούσε η εταιρεία τα έγγραφά της. Υποστήριξε επίσης ότι «οι αγορές δεν έγιναν εντός της προεκλογικής περιόδου, αφορούσαν εξοπλισμό του γραφείου του, αυτόν που χρησιμοποιώ και τώρα».

Το μέγεθος του εξοπλισμού το απέδωσε στις ανάγκες του πολιτικού του γραφείου. «Είμαι πρώτος βουλευτής στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας (Β' Αθηνών), τον χρειαζόμουν για να κάνω σωστά τη δουλειά μου. Αν είναι πολλά ή λίγα, ας μου επιτρέψετε να το κρίνω εγώ. Αν είχε εισακουστεί η πρότασή μου για κατάτμηση της περιφέρειας θα κατέβαλλα πολύ λιγότερα».

Παραδέχτηκε ότι επικοινώνησε μαζί του στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού -οι πληροφορίες λένε για τον Θόδωρο Ρουσόπουλο. «Ρωτήθηκα από το Μαξίμου για το θέμα, έδωσα εξηγήσεις, οι οποίες προφανώς κρίθηκαν ικανοποιητικές αν κρίνω από την αντίδραση», είπε.


«Οπως με τους ναζί»
Για το τιμολόγιο της «Ζίμενς» που αφορά την αδελφή του Κατερίνα Μητσοτάκη, είπε ότι δεν γνωρίζει τίποτα. «Η οικογένειά μου έχει πέσει θύμα πολλών συκοφαντικών δυσφημήσεων», τόνισε. «Το έχουμε ξαναδεί αυτό το έργο. Ημουν 16 χρόνων όταν ο πατέρας μου παρουσιάστηκε με στολή ναζί. Δέχομαι μια άδικη επίθεση και το ερώτημα είναι, γιατί τώρα και ενώ έχουν εξοφληθεί όλα».


Φρένο Σανιδά μέσω των δικηγόρων...

Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Την ίδια ώρα που αποκαλύπτεται το όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη σε σχέση με τη Ζίμενς, ανώτατη εισαγγελική πηγή διαβεβαιώνει ότι δεν έχουν βρεθεί πολιτικά πρόσωπα που να είναι αποδέκτες «χορηγιών» από τα μαύρα ταμεία της εταιρείας και συνεπώς δεν τίθεται ζήτημα παραπομπής του σκανδάλου στη Βουλή.

Η ρητή τοποθέτηση ότι δεν έχουν προκύψει μέχρι στιγμής ποινικές ευθύνες σε βάρος πολιτικών, που να επιβάλλουν την αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή, αλλά και η προσπάθεια του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά να βάλει φρένο στη δημοσιοποίηση καταθέσεων των υπόπτων και στη διαρροή στοιχείων της δικογραφίας με την ενεργοποίηση δικονομικής διάταξης, που προβλέπει τη χορήγηση αντιγράφων της δικογραφίας στους δικηγόρους μια φορά το μήνα, γίνεται σε μια κρίσιμη στιγμή κατά την οποία:
- Ερχονται στο φως ονόματα πολιτικών, στους οποίους φέρεται να δόθηκαν χορηγίες.
- Υπάρχει η συμπληρωματική κατάθεση της γραμματέως του πρώην στελέχους της Ζίμενς Μιχ. Χριστοφοράκου (δεν έχει γίνει γνωστή), που επιβεβαιώνει ότι έχουν δοθεί χρηματικά ποσά και δώρα σε πολιτικά πρόσωπα.
Να σταματήσει τη δημοσιοποίηση καταθέσεων και στοιχείων της δικογραφίας για Ζίμενς θέλει ο Γ. Σανιδάς




«Ηθική απαξία»
Ενδεικτική είναι η δήλωση που έκανε χθες ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς σχετικά με τη στάση που θα πρέπει να έχει η Δικαιοσύνη όταν διερευνά υποθέσεις, στις οποίες μπορεί να αξιολογηθεί τυχόν εμπλοκή πολιτικών προσώπων. Αναφερόμενος γενικά σε αυτές τις υποθέσεις, ο κ. Σανιδάς είπε ότι η θέση του είναι ότι θα πρέπει να παίρνουν την κατεύθυνση προς τη Βουλή μόνον όταν υπάρχουν στοιχεία, που να δικαιολογούν ποινικές ευθύνες.

Κύκλοι της Εισαγγελίας τονίζουν ότι από τα στοιχεία που έχει μέχρι τώρα στη διάθεσή του ο εισαγγελέας Π. Αθανασίου δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες εις βάρος πολιτικών. Το γεγονός ότι έχουν δοθεί από τη Ζίμενς δώρα της τάξης των 1.000 και 1.500 ευρώ σε πολιτικά πρόσωπα, που δεν έχουν άμεση εμπλοκή στην υπόθεση, δεν συνιστά από μόνο του έκνομη συμπεριφορά, αλλά ενέχει ενδεχομένως ηθική απαξία.

«Μια κουζίνα δώρο δεν αποτελεί από μόνη της ποινικό αδίκημα, αν δεν συνδέεται με τις συμβάσεις που υπέγραψε η Ζίμενς», ανέφεραν χαρακτηριστικά. «Τα κλειδιά τα κρατάνε κάποιοι και αν αποφασίσουν να μιλήσουν, δεν θα διστάσουμε να τιμωρήσουμε όποιον βρεθεί μπροστά μας», πρόσθεταν, «δείχνοντας» τον Μ. Χριστοφοράκο ως το κεντρικό πρόσωπο που φέρεται να γνωρίζει τους αποδέκτες του μαύρου χρήματος.

Για τη Ν. ΠΑΣΟΚ
Οσον αφορά στη χορηγία ύψους 15.000 ευρώ που έδωσε η Ζίμενς προς τη Νεολαία του ΠΑΣΟΚ για τη διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ το 2003, ζήτημα για το οποίο κυβέρνηση και αντιπολίτευση αλληλοκατηγορούνται, οι εισαγγελικές αρχές εκτιμούν ότι δεν είναι ποινικώς αξιολογήσιμη καθώς έγινε κάτω από νόμιμες και διαφανείς διαδικασίες. Επισημαίνουν ότι η νομοθεσία επιτρέπει τη χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων, αρκεί να πληρούνται συγκεκριμένοι όροι, όπως το χρηματικό ποσό να έχει επισήμως καταχωριστεί με παραστατικά και να μην υπερβαίνει το ανώτατο προβλεπόμενο πλαφόν.
Πέντε ερωτήματα
ΠΡΟΕΚΥΨΕ χθες από στοιχεία, που βρέθηκαν στη Ζίμενς, εμπλοκή του ονόματος του βουλευτή Β' Αθήνας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τη γνωστή υπόθεση της γερμανικής εταιρείας, η οποία ερευνάται από τη γερμανική και την ελληνική Δικαιοσύνη.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ (τιμολόγια) βρέθηκαν, όχι στο λογιστήριο, αλλά στο γραφείο του κ. Χριστοφοράκου. Πρόκειται για τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ζίμενς, που βρίσκεται στο κέντρο της υπόθεσης που ερευνά η Δικαιοσύνη. Μαζί του ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί κοινωνικές σχέσεις, όπως είπε σε τηλεοπτικό παράθυρο.
ΕΔΩΣΕ ο κ. Μητσοτάκης εξηγήσεις με γραπτή δήλωσή του, αλλά και με τηλεοπτικές απαντήσεις του. Εμειναν, ωστόσο, αναπάντητα ερωτήματα:

1: η προμήθεια εξοπλισμού 137.126 ευρώ από τη Ζίμενς έγινε ουσιαστικά, αλλά και τυπικά, μετά τις 16 Αυγούστου 2007, σε προεκλογική περίοδο. Η μεταφορά του γραφείου του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, που χρησιμοποιήθηκε -και επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί- και ως εκλογικό κέντρο, είναι, άραγε, άσχετη;

2: η ευρεία εκλογική περιφέρεια της Β' Αθηνών απαιτεί υψηλές προεκλογικές δαπάνες. Ο κ. Μητσοτάκης είπε, τηλεοπτικά, ότι, αν είχε εισακουσθεί η πρότασή του για κατάτμηση της Β' Αθηνών, δεν θα χρειαζόταν τέτοιο γραφείο, εκλογικό κέντρο και τόσες δαπάνες. Γι' αυτό, όμως, το όριο στη Β' Αθηνών είναι υψηλό (120.000 ευρώ). Ο κ. Μητσοτάκης το υπερέβη ή όχι; (Είναι πάντως γεγονός, ότι το τέταρτο τιμολόγιο είχε ημερομηνία 21 Σεπτεμβρίου 2007, άρα η προμήθεια είχε γίνει και σε τυπικά προεκλογική περίοδο.)

3: η διευκόλυνση πληρωμής που ζήτησε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης από τον κ. Χριστοφοράκο ήταν για ένα έτος. Ο βουλευτής είπε ότι ζήτησε προθεσμία, όπως κάθε πολίτης. Η προθεσμία ήταν προφορική. Τα τιμολόγια αναφέρουν χρόνο εξόφλησης 30 μέρες. Και αν ο βουλευτής (και μάλιστα ο υποψήφιος της πολυδάπανης Β' Αθηνών) είναι όπως κάθε πολίτης, δίνονται σε πολλούς πολίτες προφορικές παρατάσεις ενός έτους για την αποπληρωμή τιμολογίων 30 ημερών από το γραφείο του διευθύνοντος συμβούλου, όπου και κρατούνται τα τιμολόγια της εταιρείας και τρίτων υπεργολάβων;

4: η εξόφληση των τιμολογίων από τον ίδιο τον βουλευτή έγινε κατά τα 3/4 τον Ιανουάριο, Φεβρουάριο του 2008 (πριν από την «προφορική» ετήσια παράταση και πριν -κατ' αυτόν- να ξεσπάσει το σκάνδαλο Ζίμενς). Η τελευταία δόση πληρώθηκε στις 2 Ιουνίου 2008, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης. Ο κ. Χριστοφοράκος απολύθηκε από τη Ζίμενς τον Δεκέμβριο του 2007, όχι άσχετα με το σκάνδαλο. Το ερώτημα είναι, μήπως γι' αυτό δεν έκανε ο κ. Μητσοτάκης χρήση της ετήσιας προφορικής παράτασης;
5: η κατάθεση των παραστατικών στον εισαγγελέα, που όπως φαίνεται δεν βρίσκει τίποτα για πολιτικά πρόσωπα, μήπως πρέπει να συνοδευτεί και με κατάθεση των σχετικών εγγράφων στην αρμόδια για τις εκλογικές δαπάνες επιτροπή της Βουλής και να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία της αθώας αυτής υπόθεσης;



ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 06/06/2008